giordano bruno 1548 dönemin baskıcı katolik kilisesinin ama merkezinde italyada doğmuş bir adam ne alaka diyeceksin ama dur ben sana bilimin nasıl hayaller üzerine basladıgını anlatayım. o dönemde katolik kilisesinin insanlara aktardıgı inanç dünya merkezli evren teorisi yani tüm herşey dünyanın etrafında dönüyor bu kesindir ve sorgulanamaz.Muhtemelen kendi ölçeğimde hayalleri teorileri filtreliyorum, bana göre daha gerçekçiyse komik gelmiyor, fantastikse komik geliyor. basit hayaller iyidirÖnce kablolu iletişim sonra kablosuz, önce teker bul, sonra f1 aracı.... şimdi teker bile bulmayan adam f1 aracı yapıcam dese komik gelirdi tahminen o vakit...
Birde mevzu zaman, evren vs olunca hepten uçuk duruyor.
Bruno bu arada katolik kilisesinde rahip bir gece yatarken uzayı evreni hayal ederken kafasında bir teori yanıyor evren dünya merkezli olamaz diye evren çok büyük ve genişleyen bir yapıdır diye teori ortaya atıyor bak teleskop yok birden hayalini kuruyor bu düşüncenin ve tabiki vatikana ters düşünce hapise atılıyor ve tek bir nokta sunuyor papa brunoya ya tövbe edip günah çıkartıp düşüncelerinden vazgeceksin yada idam edileceksin ve idam ediliyor. bak bir hayal üzerine kurdugu bir teori yüzünden ölümü seçiyor.
ondan seneler sonra Galileo Galilei teleskobu icat ediyor ve brunonun hayalinin yani teorisinin gerçek oldugunu kanıtlıyor