Bilgilendirme Foruma giriş veya şifre ile ilgili sorun yaşayanlar [email protected] adresine sorunu anlatarak mail atabilirsiniz.

Muhabbet Tazminat

Wiskas

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
6,544
2,030
113
çıkarabilir bro seni deneme süresi olsun olmasın çıkarır ama kıdem tazminatı için 1 seneyi aşkın çalışman lazım yani yıllık izin alma süreni doldurmuş olman lazım onun dışında sigortanı ve maaşını verir çıkarır.
Kıdem tazminatı vermezler o doğru.
1 aylık maaşı verir değil mi knk sadece o kadar yani

slkbu123

Ayrıcalıksız Üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
2,250
697
113
1 ay calısdım asgari ücret ile ve sebebsız yere ısten cıkardı ısveren tazmınat vb. alma hakkım varmı

ChatGPT:
Evet, bazı durumlarda hakkınız olabilir. Detaylara göre değişmekle birlikte, 1 ay çalışmış bir işçi olarak hangi haklara sahip olabileceğiniz aşağıda özetlenmiştir:
📌 1. İhbar Süresi / İhbar Tazminatı
  • Eğer belirsiz süreli sözleşme ile çalıştıysanız ve işveren önceden haber vermeden sizi işten çıkardıysa, ihbar süresi kullandırmadan işten çıkarıldıysanız, ihbar tazminatı alma hakkınız olabilir.
  • Ancak 1 aydan az çalışmalarda ihbar süresi 2 hafta olduğu için bu sürenin ücreti ödenmiş olabilir ya da süreye uyulmuş olabilir.
📌 2. Kıdem Tazminatı
  • Kıdem tazminatı almak için aynı işverenin yanında en az 1 yıl çalışmış olmak gerekir.
    Siz 1 ay çalıştığınız için kıdem tazminatı hakkınız yok.
📌 3. Haksız Fesih / Sebepsiz İşten Çıkarma
  • İşverenin sizi haklı bir neden olmadan işten çıkarması halinde bazı haklarınız doğabilir, ancak işe iade davası açmak gibi işlemler için en az 6 ay çalışmış olmanız ve iş yerinde 30'dan fazla çalışan olması gerekir.
    ➡ Bu şartlar sizde sağlanmıyorsa, işe iade davası açamazsınız.
📌 4. Kullanılmamış İzin Ücretleri
  • 1 yıl dolmadığı için yıllık izin hakkı kazanmazsınız.
    ➡ Bu yüzden yıllık izin ücreti de alamazsınız.
📌 5. Ücret, Fazla Mesai, Diğer Alacaklar
  • Eğer çalıştığınız süre boyunca ücretiniz eksik ödendiyse, fazla mesai yaptıysanız ama karşılığı verilmediyse, bu alacakları talep edebilirsiniz.
  • Bunlar için delil (maaş bordrosu, mesajlaşmalar, tanık vb.) önemli olur.
📌 SONUÇ:
Siz 1 ay çalıştığınız için kıdem tazminatı hakkınız yok. Ancak,
  • İşveren bildirim süresine uymadıysa ihbar tazminatı alabilirsiniz.
  • Ücret alacaklarınız (eksik maaş, mesai, vs.) varsa, onları da talep edebilirsiniz.
İsterseniz detaylı durumu (çalışma türünüz, sözleşmeniz, işten çıkarılma şekli vs.) paylaşırsanız daha net yönlendirme yapabilirim. Ayrıca bir iş hukuku avukatından ya da arabulucudan ücretsiz danışmanlık almanız da hak kaybı yaşamamanız için önemli olabilir.

17alperen17200

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
1,195
399
83
Arkadaşlar asgari ücrete çalışıp 1 ay kadar sonra işten ayrılan birisi işyerinden tazminat alabilir mi. İş yeri tarafından işten çıkarılıyorsun kendi isteğinle değil.
Blgisi olan var mı
ilk 2 ay deneme süresi , toplu sözleşmelerle 4 aya kadar uzatılabilir.
işçi kıdem ve yıllık izin haketmesi için 1 sene doldurmalıdır.
İhbar tazmınatı için ; deneme süresi bitimi işveren yarın işe gelme derse ve süreyi kulladırmazsa hakedilir 2-6 ay arası 2 6 ay-1.5 yıl arası 4 hafta 1.5 yıl-3 yıl arası için 6 hafta üzeri için 8 hafta hak kazanılır.
yani bu 3 leme baktığımızda sana kol saati düşüyor kanka

slkbu123

Ayrıcalıksız Üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
2,250
697
113
avukat veya tecrubesı olan kısıler daha ıyı bılır tabıkı

stavi0233

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
339
233
43
Senin yaşın kadar iş hayatım var bunlar resmiyette geçerli değil Google da gördüğün her şeye zıplama.
Google a başım ağrıyor yaz kanser belirtisi der neyse ya
zamanında bi işyerinde çalıştım 1.5 ay sigortasızdım sonra sigorta yaptılar ama sonra hal ve hareketleri değişti bana karşı bende ben işten ayrılıyorum mobing yapıyorsunuz dedim bana bu şekilde ayrılamazssın tazminat ödersin bize dediler dedim niye önceden haber vereceksin bir personel bulacağız 2 hafta ona işi öğretip öyle çıkacaksın dediler dedim elinizden geleni ardınıza koymayın sma 1.5 sigortasız çalıştırıldığım döneminde hesabını mahkemede beraber tartışırız tamam git dediler buda aynı şey işveren hep göz korkutur işlerine gelince kanunları bilirler

Wiskas

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
6,544
2,030
113
zamanında bi işyerinde çalıştım 1.5 ay sigortasızdım sonra sigorta yaptılar ama sonra hal ve hareketleri değişti bana karşı bende ben işten ayrılıyorum mobing yapıyorsunuz dedim bana bu şekilde ayrılamazssın tazminat ödersin bize dediler dedim niye önceden haber vereceksin bir personel bulacağız 2 hafta ona işi öğretip öyle çıkacaksın dediler dedim elinizden geleni ardınıza koymayın sma 1.5 sigortasız çalıştırıldığım döneminde hesabını mahkemede beraber tartışırız tamam git dediler buda aynı şey işveren hep göz korkutur işlerine gelince kanunları bilirler
Aw senden mi tazminat istemişler 😂😂😂

17alperen17200

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
1,195
399
83
kanka ben 4 yıldır tersanede isg uzmanıyım 4857 sayılı iş kanunu benim işim ve malum tersanelerde 4 yıldır firma değiştire değiştire ve avukat işçi arasında arabulucu gibi olmamız dolayısıyla konu maalesef dediğim gibi iş sözleşemenize bakmak lazım ama %99 deneme süresi yazar . bu süre içinde sen ya da o vazgeçebilir bir ceza yoktur . ama 2 ay sonra sen de bırakamazsın o da çat diye kovamaz ya da 2 haftalık bedeli sen ya da o öder öyle olur

Wiskas

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
6,544
2,030
113
kanka ben 4 yıldır tersanede isg uzmanıyım 4857 sayılı iş kanunu benim işim ve malum tersanelerde 4 yıldır firma değiştire değiştire ve avukat işçi arasında arabulucu gibi olmamız dolayısıyla konu maalesef dediğim gibi iş sözleşemenize bakmak lazım ama %99 deneme süresi yazar . bu süre içinde sen ya da o vazgeçebilir bir ceza yoktur . ama 2 ay sonra sen de bırakamazsın o da çat diye kovamaz ya da 2 haftalık bedeli sen ya da o öder öyle olur
Ya demek istediğim onlar işten çıkardı. 1 aylık maaş alma hakkım var sadece değil mi. Sonuçta bir mağduriyet var. Onu demek istiyorum. Herhangi bir ödeme alır mıyım. Sadece 1 aylık maaş verir değil mi

suat676767

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
1,870
668
113
Arkadaşlar asgari ücrete çalışıp 1 ay kadar sonra işten ayrılan birisi işyerinden tazminat alabilir mi. İş yeri tarafından işten çıkarılıyorsun kendi isteğinle değil.
Blgisi olan var mı
alamassın 6 ay en az

suat676767

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
1,870
668
113
ayar oluyorum size kusura bakmada

17alperen17200

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
1,195
399
83
Ya demek istediğim onlar işten çıkardı. 1 aylık maaş alma hakkım var sadece değil mi. Sonuçta bir mağduriyet var. Onu demek istiyorum. Herhangi bir ödeme alır mıyım. Sadece 1 aylık maaş verir değil mi
aga çalıştığın paranı hakettin onu alacaksın.
ekstra olarak alabileceğin tek şey nasihat ; asgari ücrete çalışma yazık günah
Normalde işe başlarken kontrat yada iş sözleşmesi dediğimiz şey yapılır. ve %99 işçi de işverende bu kontrata tabi tutulur.
Kanunda ihbar tazminatı :
  • Taraflardan biri (işçi ya da işveren), deneme süresi içinde sözleşmeyi derhal ve gerekçe göstermeden feshedebilir.
  • Bu fesihte:
    • İhbar süresi uygulanmaz,
    • İhbar tazminatı ödenmez.
  • Ancak işçi çalıştığı günlerin ücretini ve varsa hak ettiği izin, AGİ, fazla mesai vb. ücretleri alır.
    Kıdem Tazminatı :

Kıdem tazminatı, 1475 sayılı İş Kanunu'nun yürürlükte kalan 14. maddesine göre:

• İşçinin en az 1 yıl aynı işverene bağlı olarak çalışması,
    • Ve iş sözleşmesinin kıdem tazminatı hak edecek şekilde sona ermesi gerekir (örneğin işveren tarafından haklı neden olmadan işten çıkarılma).

• 📌 Deneme süresi, genellikle ilk 2 ay (veya toplu iş sözleşmesi varsa 4 ay) sürer ve bu sürede:

• İşçi henüz 1 yılını doldurmadığı için,
    • Kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Wiskas

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
6,544
2,030
113
aga çalıştığın paranı hakettin onu alacaksın.
ekstra olarak alabileceğin tek şey nasihat ; asgari ücrete çalışma yazık günah
Normalde işe başlarken kontrat yada iş sözleşmesi dediğimiz şey yapılır. ve %99 işçi de işverende bu kontrata tabi tutulur.
Kanunda ihbar tazminatı :
  • Taraflardan biri (işçi ya da işveren), deneme süresi içinde sözleşmeyi derhal ve gerekçe göstermeden feshedebilir.
  • Bu fesihte:
    • İhbar süresi uygulanmaz,
    • İhbar tazminatı ödenmez.
  • Ancak işçi çalıştığı günlerin ücretini ve varsa hak ettiği izin, AGİ, fazla mesai vb. ücretleri alır.
    Kıdem Tazminatı :

Kıdem tazminatı, 1475 sayılı İş Kanunu'nun yürürlükte kalan 14. maddesine göre:
    • İşçinin en az 1 yıl aynı işverene bağlı olarak çalışması,
    • Ve iş sözleşmesinin kıdem tazminatı hak edecek şekilde sona ermesi gerekir (örneğin işveren tarafından haklı neden olmadan işten çıkarılma).

• 📌 Deneme süresi, genellikle ilk 2 ay (veya toplu iş sözleşmesi varsa 4 ay) sürer ve bu sürede:
    • İşçi henüz 1 yılını doldurmadığı için,
    • Kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Kıdem tazminatı alamam biliyorum
Sadece 1 aylık ödeme mi alacam yoksa çalıştığım gün sayısı kadar para mı kanka

agasar

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
5,111
1,466
113
Blgisi olan var mı
2 ay olsa birşeyler olurdu

17alperen17200

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
1,195
399
83
Kıdem tazminatı alamam biliyorum
Sadece 1 aylık ödeme mi alacam yoksa çalıştığım gün sayısı kadar para mı kanka
aga ayı doldurduysan ayni takribi 202.5 saat tam maaş alırsın , eğer fazla çalışman varsa mesaili şekilde %50 fazla hesaplayarak alırsın