- 1,351
- 752
- 113
Matematik hatasi
Matematik hatası denince şaşırdım , bir tl kaybolmuyor ama okuduğun zaman kaybolmuş gibi görünüyor otel ücreti 25 + 3 tl iade 28 + 2 lira görevli ye 30 lira ortada bir liranın kaybolduğu yokMatematik hatasi
Yani adamlar otele 9tl vermiş oluyorMatematik hatası denince şaşırdım , bir tl kaybolmuyor ama okuduğun zaman kaybolmuş gibi görünüyor otel ücreti 25 + 3 tl iade 28 + 2 lira görevli ye 30 lira ortada bir liranın kaybolduğu yok![]()
Adamlar otele 29 tl vermiyorlar. 27 TL veriyorlar. 25 tl si otel parasi 2 tl bagis. Yani matematik hatasi yok mantik hatasi var. Sanki verdikleri parayi 30 a tamamlayacakmisiz gibi bir algi olusturuyor soru. Ama sonucta 30 veriyorlar. 3 tl geri aliyorlar. Verdikleri 27 TL. 2 si bagis 25 i otel parasi.Yani adamlar otele 9tl vermiş oluyor
9×3=27 2tlde bağiş 29tl. Kanka nerde 1tlbiyerlerden bi hata var.
Tamamda kanka sonuç olarak 9tl verdiler. Ortada halen 1tl yok bu yazdiklarin cevap degilAdamlar otele 29 tl vermiyorlar. 27 TL veriyorlar. 25 tl si otel parasi 2 tl bagis. Yani matematik hatasi yok mantik hatasi var. Sanki verdikleri parayi 30 a tamamlayacakmisiz gibi bir algi olusturuyor soru. Ama sonucta 30 veriyorlar. 3 tl geri aliyorlar. Verdikleri 27 TL. 2 si bagis 25 i otel parasi.
Bak bu olabilirsoru yanlış yönlendirme yapıyor o yüzden
otele 3 kişi 25 tl veriyor kişi başı 8.333 yapar
bağış 3 kişi 2 lira veriyor kişi başı 0.667 yapar toplarsak 9 lira
1 er lira da para üstü 10 liraya tamamlanır o 1 lira otele ödedikleri ve bağış yaptıkları 27 liranın içinde küsurat olarak kalıyor
Ulan adam ben yazarken aynı hesabı çıkarmış. Boşa düştük iyi mi?O 2 lira bağış o 27 liranin içinde zaten 2 lira bağışı 2 defa hesapladıgin için ysni o 27 nin ustune ekledigin icin bu anlaşmazlık çıkıyor yani halbuki 27(otel ve bağış parasi)+3(alinan para) olacakken 27(otel parasi+2(bağış parasi) olarak hesapliyorsun iste yanlislik burda umarım anlamissindir
Bu daha basit oldu😀 42 lira borc aldin. 41 lirasi yemek parasi 1 lirasi bahsis. Ama burda sorgulanmasi gereken sey paran yokken neden bahsis veriyorsun.Bak soruyu daha uyuz hale getirim mi istediğim gibi oynarım 3 kişi yemek yiyoruz bende para yok ama yemegi ben ismarlayacagim diyorum ben onlardan 25 er 25 er toplamda 2 sinden 50 lira borç aliyorum hesap 41 lira geliyor 9 lira para üstü geliyor bunun 4 lirasını bir arkadaşa diğer 4 lirasını bir arkadaşa veriyorum kalan 1 lirayı da bahşiş veriyorum şimdi bir arkadaşa 21 diğer arkadaşa 21 lira borcum kalıyor yani toplamda 42 lira yapar di mi 1 lira da bahsis verdim 43 lira yapar eee 7 lira nerde umarım anlamışsındır))
Yine 50 lira borç alıyorum bu 2 arkadaştan 25 lira olarak hesap 49 lira geliyor yine 1 lirayı bahşiş veriyorum param kalmasın rahatlık 0 kanım diyorum ve sıfırlaamıyorum hiç param yok di mi ama bak şimdi 25 lira 2 sine de borcum duruyor yani 25 25 toplamda 50 lira borcum var 1 lirada bahşiş verdim 51 halbuki 50 liram vardı nasıl oldu şimdi bu iş 1 lira fazla cikti al bi de boylelisini yaptımBu daha basit oldu😀 42 lira borc aldin. 41 lirasi yemek parasi 1 lirasi bahsis. Ama burda sorgulanmasi gereken sey paran yokken neden bahsis veriyorsun.
Aynen o mantikla bu mantik ayniYine 50 lira borç alıyorum bu 2 arkadaştan 25 lira olarak hesap 49 lira geliyor yine 1 lirayı bahşiş veriyorum param kalmasın rahatlık 0 kanım diyorum ve sıfırlaamıyorum hiç param yok di mi ama bak şimdi 25 lira 2 sine de borcum duruyor yani 25 25 toplamda 50 lira borcum var 1 lirada bahşiş verdim 51 halbuki 50 liram vardı nasıl oldu şimdi bu iş 1 lira fazla cikti al bi de boylelisini yaptım![]()