- 1,195
- 399
- 83
icra dosyamdan dolayı avukat bana ulaşamayınca bütün akrabalarımı arayıp tanıyormusunuz diye soruyor ama borç bilgisi vermiyor bu legal bir durum mu suç muDostlar icra borcum var. Avukat herkesi arıyormuş. En son 87 yaşındaki nenemi aramış. Arayan kişilere borcumun olduğunu da söylemiyor sadece tanıyor musun diye soruyor. Büyük ihtimal bana psikolojik baskı uygulamak hem de kendi hukuki anlamda zor durumda kalmamak için. Şikayet etsem bir sey cıkar mı? Başına böyle şey gelen oldu mu?
ChatGPT:
Bu durum hukuken tartışmalı olmakla birlikte, bazı sınırları aşarsa kişisel haklara saldırı, özel hayatın gizliliğini ihlal veya rahatsız etme suçu kapsamına girebilir. Aşağıda detaylı olarak açıklayayım:
🔹 Avukatın Yaptığı Ne?
- Avukat, müvekkilini temsilen alacak tahsil etmek için borçluya ulaşmakla yükümlüdür.
- Sizi direkt arayamıyorsa, bazen iletişim bilgilerini teyit etmek amacıyla yakınlarınıza ulaşabilir.
- Ancak bu aramalar:
- Borç detayını paylaşmaksızın,
- Sadece “X kişisine ulaşmak istiyorum, tanıyor musunuz?” şeklindeyse
- Ve bu işlem ölçülü yapılıyorsa, doğrudan suç teşkil etmeyebilir.
- Borç Bilgisi Paylaşılırsa:
- “Şu kadar borcu var” gibi ifadeler kullanılıyorsa, bu kişisel verilerin izinsiz paylaşımı ve özel hayatın gizliliğini ihlalidir. Bu suçtur.
- TCK 134. madde ve KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) kapsamında değerlendirilebilir.
- Sık Arama ve Baskı:
- Akrabalarınızı defalarca arayıp baskı kuruluyorsa, bu durum rahatsız etme (TCK 123) ya da kişilik haklarına saldırı (TMK 24-25) kapsamına girer.
- İtibar Zedeleyici Sözler:
- "Borçtan kaçıyor", "Kötü niyetli" gibi ifadeler kullanılıyorsa, bu hakaret, iftira veya kişilik haklarına saldırı olabilir.
- Aramaların tarih/saatini ve içeriklerini not alın.
- Akrabalarınızdan bu aramaları yazılı şekilde teyit etmelerini isteyin.
- Eğer borç bilgisi paylaşıldıysa ya da size/ailenize rahatsızlık veriliyorsa:
- Baroya (avukatın bağlı olduğu baro) şikâyet edebilirsiniz.
- Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
- KVKK Kurumu’na şikayet de yapılabilir (özellikle borç bilgisi 3. kişiyle paylaşıldıysa).