Bilgilendirme Foruma giriş veya şifre ile ilgili sorun yaşayanlar [email protected] adresine sorunu anlatarak mail atabilirsiniz.

Avukatı Şikayet Etmeli Miyim?

17alperen17200

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
1,195
399
83
Dostlar icra borcum var. Avukat herkesi arıyormuş. En son 87 yaşındaki nenemi aramış. Arayan kişilere borcumun olduğunu da söylemiyor sadece tanıyor musun diye soruyor. Büyük ihtimal bana psikolojik baskı uygulamak hem de kendi hukuki anlamda zor durumda kalmamak için. Şikayet etsem bir sey cıkar mı? Başına böyle şey gelen oldu mu?
icra dosyamdan dolayı avukat bana ulaşamayınca bütün akrabalarımı arayıp tanıyormusunuz diye soruyor ama borç bilgisi vermiyor bu legal bir durum mu suç mu

ChatGPT:
Bu durum hukuken tartışmalı olmakla birlikte, bazı sınırları aşarsa kişisel haklara saldırı, özel hayatın gizliliğini ihlal veya rahatsız etme suçu kapsamına girebilir. Aşağıda detaylı olarak açıklayayım:
🔹 Avukatın Yaptığı Ne?
  • Avukat, müvekkilini temsilen alacak tahsil etmek için borçluya ulaşmakla yükümlüdür.
  • Sizi direkt arayamıyorsa, bazen iletişim bilgilerini teyit etmek amacıyla yakınlarınıza ulaşabilir.
  • Ancak bu aramalar:
    • Borç detayını paylaşmaksızın,
    • Sadece “X kişisine ulaşmak istiyorum, tanıyor musunuz?” şeklindeyse
    • Ve bu işlem ölçülü yapılıyorsa, doğrudan suç teşkil etmeyebilir.
🔴 Suça Dönüşebilecek Haller:
  1. Borç Bilgisi Paylaşılırsa:
    • “Şu kadar borcu var” gibi ifadeler kullanılıyorsa, bu kişisel verilerin izinsiz paylaşımı ve özel hayatın gizliliğini ihlalidir. Bu suçtur.
    • TCK 134. madde ve KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu) kapsamında değerlendirilebilir.
  2. Sık Arama ve Baskı:
    • Akrabalarınızı defalarca arayıp baskı kuruluyorsa, bu durum rahatsız etme (TCK 123) ya da kişilik haklarına saldırı (TMK 24-25) kapsamına girer.
  3. İtibar Zedeleyici Sözler:
    • "Borçtan kaçıyor", "Kötü niyetli" gibi ifadeler kullanılıyorsa, bu hakaret, iftira veya kişilik haklarına saldırı olabilir.
✅ Ne Yapabilirsiniz?
  • Aramaların tarih/saatini ve içeriklerini not alın.
  • Akrabalarınızdan bu aramaları yazılı şekilde teyit etmelerini isteyin.
  • Eğer borç bilgisi paylaşıldıysa ya da size/ailenize rahatsızlık veriliyorsa:
    • Baroya (avukatın bağlı olduğu baro) şikâyet edebilirsiniz.
    • Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
    • KVKK Kurumu’na şikayet de yapılabilir (özellikle borç bilgisi 3. kişiyle paylaşıldıysa).
İstersen duruma özel olarak kullanılabilecek bir şikayet dilekçesi de hazırlayabilirim. Şüphe duyuyorsanız, bir avukatla birebir görüşmeniz de iyi olur.

BORDOMAVİ

TRABZONSPOR
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
TC Onaylı
8,181
8,170
113
Dostlar icra borcum var. Avukat herkesi arıyormuş. En son 87 yaşındaki nenemi aramış. Arayan kişilere borcumun olduğunu da söylemiyor sadece tanıyor musun diye soruyor. Büyük ihtimal bana psikolojik baskı uygulamak hem de kendi hukuki anlamda zor durumda kalmamak için. Şikayet etsem bir sey cıkar mı? Başına böyle şey gelen oldu mu?
Cimere sikayet et ihmal etme benim eskiden bi icram icin dallama bir avukat babami aramis yakalama karari var vs demis parayi almak icin cimere yazdim cevap gelmesi uzun surdu ama borcumun 4 kati ceza kestiler avukatin bagli oldugu hukuk burosuna

cberkdogdu

🌟🌟🌟🌟🌟
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
TC Onaylı
3,108
7,585
113
Telefonu açsam söz isterler kesin ödeyecek durumum yok desem ne oluyor bu durumlarda. o yüzden açamıyorum

17alperen17200

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
1,195
399
83
Telefonu açsam söz isterler kesin ödeyecek durumum yok desem ne oluyor bu durumlarda. o yüzden açamıyorum
kanka aç ödeyemiyorum durumum yok de en fazla maaş haczi verirler başka da birşey yapamazlar . eve haciz işi çok maliyetli ve kurtarmıyor diye gelmiyorlar artık

cuqqam34567

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
2,925
1,314
113
Hiç unutmam o günü 4 sene önce taaa köyde ki halamı aramışlardı avukatı arayıp bir güzel sövdüm şikayet vara da şikayet yazdım bir daha asla aramadı borcu kapatana kadar

Müslüm75

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
7,291
4,180
113
Söz verme söz verip ödemediğin durumda içeri girersinn reis ne söz ver ne imza at bu şekilde söz veya imza yaparsan içeri girersin aramaya hakları yok bende aynı durumdayım şuan garanti Akbank gencanlar varda var bakmıyorum emgelledim hepsini

cberkdogdu

🌟🌟🌟🌟🌟
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
TC Onaylı
3,108
7,585
113
Kimisi telefonları hiç açma demişti kimisi aç ödeyemiyorum demişti o yüzden kararsız kaldım ben de

Golcümetin

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
18,432
7,756
113
Suç sende borcu yaparken erkek gibi yapıyorsun. Avukat aradığı zaman da erkek Gibi telefona çık. Avukatın Aileni aramasının sebebi sensin.

cberkdogdu

🌟🌟🌟🌟🌟
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
TC Onaylı
3,108
7,585
113
Suç sende borcu yaparken erkek gibi yapıyorsun. Avukat aradığı zaman da erkek Gibi telefona çık. Avukatın Aileni aramasının sebebi sensin.
şimdi ben sana küfür etsem ben banlansam haksız ben mi oluyorum ?

AllanSaintMaximin

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
TC Onaylı
28,241
17,120
113
Valla ben her aradıklarında açıyordum birader aileye ulasmasinlar diye bı şekilde oyaliyordum sende öyle yap nereye kadar acmayacaksin

biber88

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
Yeni Üye
TC Onaylı
210
52
28
kanka bu suç ama bilgi vermiyormuş bak sadece soruyormuş , eğer ulaşamıyorsa oradan yürüyebilir kendince ama eğer adama ulaşmasına rağmen arıyorsa suç
şöyle bir olay var avukat senın dedenın nınenın bılgısını nerden hangı yolla buldu borc kısıseldır nasıl arıyor cımere yaz yada sıkayetcı ol kişinin sukunetını ve huzurunu bozmak ve kısısel verılerı ele gecırme sucundan kıtlensın oda senle ugrasır ama bılgın olsun

Golcümetin

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
18,432
7,756
113
Avukat yeri geldi benide aradı. Yok evine haciz maciz dedi. Bende maaşımın 1/4 ünu alırsın onun dışında bir canım var başka da birşey alamazsın dedim.